Merkuriuksentie 13

 • Sijainti

  Helsinki

 • Rakennuttaja / tilaaja

  Helsingin kaupungin vuokra-asunnot

 • Valmistumisvuosi

  2019

 • Neliöt

  2000 m²

Tehdyt työt

Julkisivuremontissa vanhat julkisivulaudoitukset purettiin ja osa tuulensuojalevyistä vaihdettiin. Uuden julkisivun tuuletus- ja kiinnitysrakenteiksi asennettiin pysty- ja vaakakoolaukset. Valmiiksi pohjamaalatut uudet julkisivulaudoitukset asennettiin ja maalattiin sovituin värisävyin. Osa puujulkisivuihin liittyvistä seinistä oli tiiliverhoiltu, ja näiden saumakohtiin asennettiin tiiliverhouksen ja julkisivulaudoitusten reikä- ja myrskypellit. Toisen kerroksen luhtikäytäviin asennettiin palo-osastointi ja vesikourujen alle pelopellit. Julkisivuremontissa uusittiin myös ikkunat, ulko-ovet, ulkovalaisimet, ovikellot sekä tuuletusritilät sekä ikkunoihin ja oviin liittyvät pellitykset uusittiin. Luhtikäytävien seinä- ja kattolevyt sekä kaiteet maalattiin, ja käytäviin asennettiin alalaudoitukset.

Julkisivuremontti sujui kattorakentajalta moitteetta

KerabitPro tunnetaan valtakunnallisena katto- ja vedeneristysrakentajana. Pääkaupunkiseudulla on tehty uusi aluevaltaus: Helsingin kaupungin asunnot Oy:lle tehty neljän rakennuksen julkisivuremontti sujui moitteetta ja valmistui lisätöineen kaikkineen ihan aikataulussa.

Helsingin kaupungin asuntojen omistamassa, 1990-luvun taitteessa rakennetussa kokonaisuudessa on neljä kaksikerroksista luhtitaloa sekä piharakennus, jossa on pesutupa, kuivaushuone, saunat ja kerhotilat. Yksi asuintaloista on palanut muutama vuosi sitten, jolloin talo remontoitiin kokonaisuudessaan. Neljässä muussa rakennuksessa ulkoseinät alkoivat mennä huonoon kuntoon, mikä aiheutti remonttitarpeen sekä epäilyn puutteellisesta tuuletuksesta. Tarjouskilpailun remontista voitti katto- ja vedeneristysrakentajana tunnettu KerabitPro Oy.

Parannusta aiempiin rakenteisiin verrattuna

Remontti aloitettiin jo talvella telineillä sääsuojan alla. Kun vanhat julkisivulaudoitukset oli purettu, todettiin tuuletus puutteelliseksi: pystykoolaus puuttui kokonaan. Osa tuulensuojalevyistä jouduttiin vaihtamaan kostumisen takia. Seinärakennetta parannettiin asentamalla pystykoolaus, jotta tuuletus toimii ja ilma kiertää. Pystykoolauksen päälle asennettiin vaakakoolaus, johon kiinnitettiin uusi laudoitus. Seinät on osittain tiiliverhoiltu, tiiliverhouksen ja seinälaudoituksen saumaan asennettiin reikä- ja myrskypellit, jotka ohjaavat ilman suojapellin alta laudoituksen taakse seinärakennetta tuulettamaan. Toisen kerroksen luhtikäytäviin lisättiin palo-osastointi ja uusien vesikourujen alapuolelle palopellit.

Remontti sisälsi myös ikkunoiden, ovien, ulkovalaisimien, ovikellojen sekä tuuletusritilöiden uusimisen sekä julkisivujen maalauksen. Katettujen portaikkojen sisäseinä- ja kattolevyt purettiin pois, maalattiin ja uudelleenasennettiin. Myös kaiteet maalattiin. Luhtikäytäviin asennettiin alalaudoitukset.

 

Puujulkisivuremontissa yhtäläisyyksiä kattorakentamiseen

-Tämä oli oikein sopiva urakka meille, kertoo KerabitPron työmaapäällikkö Jukka Vuolle. Puujulkisivuissa käytetään samoja materiaaleja kuin kattorakentamisessa, joten olemme tottuneet niitä työstämään. Tarvittaessa voimme käyttää kattokohteissa laadukkaiksi todettuja aliurakoitsijoita. Tämän kaltaiset projektit sopivat hyvin talvitöinä tehtäviksi, Vuolle toteaa.

Remontti sujui erinomaisesti

Hekan edustajana projektissa toiminut tekninen isännöitsijä Esa Holm kehuu KerabitProta vuolaasti. – Projekti on sujunut tasaisen hyvin, ei ole kyllä mitään miinusmerkkistä ilmennyt, Holm kertoo. Vaikka lisätöitäkin tuli tehtäväksi jonkinlainen määrä, valmistui remontti silti aikataulussa. KerabitPro osasi mitoittaa resurssit oikein. Projekti on hoidettu todella hyvin ja tarkasti, vaikka ei mikään miljoonaprojekti ollutkaan, Holm lisää.

Myöskään talotoimikunnan puheenjohtaja Pertti Niemi ei löydä juurikaan huomautettavaa. -Epätietoisuutta asukkaissa ja kyselyjä minulle aiheutti lähinnä se, kun asukkaat eivät olet tietoisia tällaisen rakennusprojektin työjärjestyksestä, Niemi toteaa. Kysellään, miksi työtä ei ole viimeistelty, kun ei tiedetä, että viimeistelyt tehdään kaikki kerralla ja niin poispäin. Ainoastaan sääsuojapressujen paukkuminen tuulessa oli sellainen asia, joka kantautui urakoitsijankin korvaan: vuorotyöläisten uni häiriintyi metelistä. Se ei vaan valitettavasti ollut estettävissä. -Tiedotimme asukkaita aina eri työvaiheiden alkaessa, kertoo KerabitPron Jukka Vuolle. Oli todella hyvä, kun Pertti Niemi osallistui kaikkiin työmaakokouksiin ja välitti tietoa asukkaille ja asukkailta meille toimijoille. Asukkaat kun eivät kaikki ole suomenkielisiä, niin tiedotteitamme ei välttämättä ymmärretty.

Kaiken kaikkiaan osapuolet olivat hyvin tyytyväisiä projektin kulkuun ja lopputulokseen.

Esa Holm (vasen kuva) ja Pertti Niemi (oikea kuva) keskustelivat työmaapäällikkö Jukka Vuolteen kanssa projektin onnistumisesta.

Pyydä tarjous Pyydä tarjous Ota yhteyttä Ota yhteyttä